Chemical Bonding and molecular structure Multiple choice questions (MCQs) || Chemical bonding MCQs || Chapter 4 class 11 Chemistry MCQs ||

1. In which of the following, the bond angle between two covalent bonds is the maximum ? (a) H2O

(b) NH3

(c) CO2

(d) CH4

Ans : (c) CO2

2. The hybridisation of C involved in acetylene is 

(a) s p²

(b) s p³

(c) s p

(d) d s p²

Ans: (c) s p

3. Which of the following is not correct resonating structure for carbon dioxide ?

(a) O=C=0 

(b) O - C=0 

(c) 0 - C =0 

(d) O= C - O

Ans: (c) 0 - C =0

4. Which of the following has maximum covalent character?

(a) Li I

(b) Li F

(c)  Li Cl

(d) Li Br.

Ans: (a) Li I

5. Which of the following exception to octet rule?

(a) BF3

(b) PF5

(c) CO2

(d) I F 7

Ans: (c) CO2

6. For which of the following hybridisation the bond angle is maximum ?

(a) s p²

(b) s p³

(c) s p

(d) d s p²

Ans: (c) s p

7. Which one has minimum dipole moment ?

(a) Butene-1

(b) cis-Butene-2

(c) trans-Butene-2

(d) 2-Methyl propene.

Ans: (c) trans-Butene-2

8. Which of the following has highest lattice energy? 

(a) Li F

(b) Na F

(c) K F

(d) Rb F.

Ans: (a) Li F

9. Which of the following molecule has net dipole moment ?

(a) C Cl4

(b) C2H2

(c) BF3

(d) NH3

Ans: (d) NH3

10. Ratio of pi to sigma bonds in benzene is

(a) 1:2

(b) 1:6

(c) 1:4

(d) 1:1

Ans: (c) 1:4

                                                                           NEXT »

Comments

Popular posts from this blog

What does one mean by exothermic and endothermic reactions? Give examples.

NCERT Solutions class 10 Science Chapter 9 || (Heredity and Evolution Solution Class 10 Science Chapter 9 || Heredity and Evolution Solution || Biology || Science ||

Data Mining || Supervised vs. Unsupervised Techniques || Dimensionality Reduction || Partitioning Methods

2.0 gram of a metal burst in oxygen give 3.2 gram of its oxide. 1.42 gram of the same metal heat in steam give 2.27 gram of its oxide which toys shown by this data?

Carbohydrates || Lipids|| Proteins || Vitamins & Minerals || Fats and Oils