About Gandhi ji || Modern Gandhi era

          ✍ आधुनिक- गांधी युग 1


प्रश्न 1- गांधीजी का जन्म हुआ?

उत्तर- 2 अक्टूबर, 1869 में


प्रश्न 2- 'गाँधी ऑन नॉन-वायलेंस' पुस्तक का लेखन किया था?

उत्तर- थॉमस मर्टन


प्रश्न 3- असहयोग आन्दोलन की शुरुआत हुई?

उत्तर- 1920-21 में


प्रश्न 4- अफ्रीकी गांधी के रूप में जाना जाता है?

उत्तर- नेल्सन मंडेला


प्रश्न 5- कांग्रेस ने भारत छोड़ो आन्दोलन का प्रस्ताव पारित किया?

उत्तर- 1942


प्रश्न 6- बिहार के गाँधी के रूप में जाना जाता है?

उत्तर- डॉ राजेन्द्र प्रसाद


प्रश्न 7- नमक सत्याग्रह प्रारम्भ हुआ था?

उत्तर- वर्ष 1930


प्रश्न 8- साइमन कमीशन का भारत आगमन हुआ?

उत्तर- 1928 में


प्रश्न 9- नमक सत्याग्रह प्रारम्भ हुआ था?

उत्तर- वर्ष 1930


प्रश्न 10- गांधीजी ने दांडी समुद्र तट पर नमक कानून का उल्लंघन किया था?

उत्तर- 12 मार्च, 1930


          Modern- Gandhi Era 1


Question 1- When was Gandhiji born?

Answer – October 2, 1869


Question 2- Who wrote the book 'Gandhi on Non-Violence'?

Answer – Thomas Merton


Question 3- When was the non-cooperation movement started?

Answer – In 1920-21


Question 4- Known as African Gandhi?

Answer – Nelson Mandela


Question 5- Congress passed the resolution of Quit India Movement?

Answer – 1942


Question 6- Gandhi of Bihar is known as?

Answer – Dr. Rajendra Prasad


Question 7- Salt Satyagraha was started?

Answer – Year 1930


Question 8- When did the Simon Commission arrive in India?

Answer – In 1928


Question 9- When was the Salt Satyagraha started?

Answer – Year 1930


Question 10- Gandhiji violated the salt law on Dandi beach?

Answer – March 12, 1930


Comments

Popular posts from this blog

What does one mean by exothermic and endothermic reactions? Give examples.

NCERT Solutions class 10 Science Chapter 9 || (Heredity and Evolution Solution Class 10 Science Chapter 9 || Heredity and Evolution Solution || Biology || Science ||

Data Mining || Supervised vs. Unsupervised Techniques || Dimensionality Reduction || Partitioning Methods

2.0 gram of a metal burst in oxygen give 3.2 gram of its oxide. 1.42 gram of the same metal heat in steam give 2.27 gram of its oxide which toys shown by this data?

Carbohydrates || Lipids|| Proteins || Vitamins & Minerals || Fats and Oils